(download, 60 MB)

Dnes k nám měli zavítat hned dva hosté. Prvním měl být český dubstepový matador, člověk, který stál za prvními akcemi u nás v době, kdy se hlavní londýnský dubstepové mejdany konaly ve čtvrtek. DJ Priapus ale neměl dorazit sám. Spolu s ním měl dorazit i producent a dj, o kterém by se s trochou nadsázky dalo říct, že bez jeho aktivit by dubstep možná ani nevznikl. Má za sebou dvě alba, a pokud mě paměť neklame, nikdo jinej v tý době dubstepový album ještě neměl. Na všech prvních deseti releasech labelu Tempa má svůj podpis. Ze seskupení Horsepower Productions s dvouapůlhodinovým zpožděním právě v průběhu pořadu na pražské Ruzyni přistával Benny Ill. Jako malou náplast na zpožděné letadlo si nakonec dáme exkluzivní mix tracků, pod kterými je Benny Ill podepsaný.

01 BOXCUTTER - SUNSHINE / HOTFLUSH

NOVINKY

02 HIGH DEAF - THE BOSS / OFFROAD
03 TRG & DUB U - LOSING MARBLES / HF2
04 PEVERELIST - INFINITY IS NOW / TECTONIC
05 WOLF MAN - THE KRAKEN / KRAKEN

06 THE OTHERS - BUSHIDO (CASPA MIX) / DUB POLICE
07 MARLOW - MACHINE / SCUBA

HORSEPOWER SPECIAL

08 HORSEPOWER PRODUCTION - VIGILANTE / TEMPA [2001]
09 HORSEPOWER PRODUCTION - CLASSIC DELUXE / TEMPA [2002]
10 BENNY ILL & DJ HATCHA - POISON / TEMPA [2003]
11 DJ DINESH & KID DELI - EGYPT / GOLDSPOT PRODUCTIONS [2005]
12 KUMA - DAWN STEPPED OUTSIDE / IMMERSE [2008]

BassTrap02 Player

(download, 74 MB)

NAJLA IN DA MIX

01 SKREAM - MIDNIGHT REQUEST LINE / TEMPA
02 KION - RITUAL / CLANDESTINE CULTIVATIONS
03 SKREAM - MOVING SNARES / DISFIGURED DUBZ
04 TES LA ROK - LICK SHOT / CONTAGIOUS
05 RUSKO - ORIGINAL CUT / DUB POLICE
06 COKI - THE END / DMZ

NOVINKY

07 KODE9 & THE SPACEAPE - KONFUSION (VOX) / HYPERDUB
08 CULT OF THE 13TH HOUR - WICKEDNESS / SOUL JAZZ RECORDS
09 MATOA - KILL DAD TOY / UNRELEASED
10 ANS - DATA SMOG / FORTHCOMING OWNTEMPO

ABU IN DA MIX

11 VACCINE - BREATHLESS / HOTFLUSH
12 BLACKDOWN - CRACKLE BLUES (BURIAL REMIX) / KEYSOUND RECORDINGS
13 JAZZSTEPA - ONE / HOTFLUSH
14 CYRUS - REDRUM / RANDOM TRIO PRODUCTIONS
15 GRAVIOUS - MONOLITH / HOTFLUSH

BassTrap01 Player

Smysl pořadu Bass Trap (česky Basová Past) spočívá v šíření prudce nakažlivého a těžko léčitelného viru známého jako dubstep. Jak jednoduché. Z pohledu dvojice Machine Funck jde o úlohu prostředníka, či chcete-li selektora pevných větví i životaschopných výhonků tohoto barevně pestrého, relativně mladého, bujaře rostoucího stylu. Jeho zvuk, vycházející z temnějších odnoží uk garage, se silným vlivem dubu, reggae, původního jungle a dalších, je jedním ze současných soundtracků urban kultury a šíří se přibližně od roku 2000 z Londýna. Od minimalismu jemných melodií a zklidňujících basových linek až po excentrické rytmické smrště a devastující subbasové hlubiny, od koncentrované mystiky protknuté archetypálními zvuky až po futuristickou vizi digitální reality, od konejšivé atmosféry dub spiritu až po rozlítané taneční wobblovačky. Významnou roli navíc hraje velký prostor pro fantasii. To vše s důrazným využitím pokroků techniky dnešní doby ve zvukové syntéze a následné reprodukci. Nebylo by ale ani stromu ani větví bez pevných a zdravých kořenů, které rozhodně nebudou opomíjeny.

V tomto směru považujeme za klíčovou silnou podporu domácí scény, která zejména díky vzkvétající produkci potvrzuje své ambice i potenciál naplnit očekávání přesahující české hranice. Pro takovou myšlenku je přímé napojení na posluchače přinášející možnost zpětné vazby z blízkého okolí zcela zásadní. Přátelskou spolupráci labelů, producentů a muzikantů, kteří tvoří hudbu, s pořadateli akcí, propagátory a djs, kteří ji přinášejí mezi lidi, může výrazně podpořit právě odpovídající prostor v médiích pro zajištění přísunu informací, novinek a vytváření posluchačské základny. Takovým spojením je možné stimulovat fungující a vzájemně se podporující komunitu jako zázemí pro rozvoj, posun a vůbec velké věci, které může česká dubstepová budoucnost přinést.

V neposlední řadě je to sama dobrá hudba, která oplývá úžasnou mocí spojovat, inspirovat a hýčkat lidské duše. Přesvědčení o těchto schopnostech nám propůjčuje chuť dělit se o pocity z ní a něco jako neotřesitelný mandát při jejím šíření. Zvuky na člověka číhají na každém kroku, ale opravdová hudba s „přidanou hodnotou“ občas v té změti ztrácí šanci oslovit. Ale jakmile se jí to podaří, otevřeného a zvídavého posluchače většinou hravě chytí. Nechte se chytit...

Pořad připravují DJové Nailer a Abu (duo Machine Funck). Bass Trap se na vlnách Radia 1 poprvé objeví ve čtvrtek 8.5. od jedenácti do půlnoci a dále pokračuje každých 14 dní.